Masticul – preţioasele„lacrimi“

 

‘Aduceţi balsam pentru durere’, se spune în Iremia 51: 8.

 

Imagine similară

 

 

Copacii de mastic cresc doar in Chios, insula greceasca inconjurata de apele Marii Egee, a caror scoarta „plange” cu lacrimi de cristal.

Planta creste in special in insula Chios insula in care s-a nascut Homer „cel orb si intelept”, care era renumita pentru comertul cu mastic folosit atat in practicile religioase ale diverselor confesiuni, cat si ca medicament, dar si la prepararea masticai, o bautura foarte populara in Balcani, iar mai nou a gumei de mestecat. Rasina de mastic a fost folosita de-a lungul anilor la mai multe tratamente: muscaturi de sarpe, plombari de carii, antidiareic, antiasmatic etc. Medici celebri au gasit intrebuintari noi pentru mastic.

Dioscoride a evidentiat rolul sau in regenerarea tesuturilor, Hipocrate a utilizat masticul in caz de raceala si in tulburari dispeptice, iar Galenus a sugerat folosirea lui in bronsite si pentru curatarea sangelui.

 

Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: lacrimi de mastic,pudra de mastic,apa de mastic,ulei de mastic,guma de mastic,ciocolata cu mastic

 

Imagini pentru Mastix

 

Daca este mestecata rasina de mastic (de la latinescul „masticare”, de unde a venit romanescul „a mesteca”, sau frantuzescul „mastiquer”), devine alba si moale, proprietate folosita pentru prepararea gumei de mestecat. Sultanii si vizirii din Istambul foloseau cantitati uriase din aceasta rasina (in turceste „sakaz”), in haremurile lor pentru a inmiresma gura frumoaselor din haremuri. In acea perioada masticul valora cat greutatea sa in aur. Cand grecii din Chios care plateau tribut otomanilor s-au rasculat in 1822, a urmat un masacru in care au pierit aproape 23000 de locuitori, restul fiind convertiti cu sila la islam, „turciti” am spune noi, sau au emigrat in toata lumea, ducand cu ei si secretele obtinerii masticului. Comertul cu mastic s-a prabusit pentru mai multi ani, rasina fiind inlocuita cu alte imitatii cum ar fi smirna, tamaia sau masticul palestinian, de o calitate mai slaba.

 

Imagini pentru Mastix

 

 

In epoca moderna din mastic se fabrica guma de mestecat, medicamente folosite in tratamentul infectiei cu Helycobacter pyloridis si implicit a ulcerului gastro-duodenal, ungvente, hipocolesterolemiante si pansamente adezive, dar si sapunuri, parfumuri (scumpe), lotiuni de intretinere, lacuri si vopsele, in special de pictura. In industria alimentara masticul este nelipsit din multe bauturi racoritoare, sosuri, gemuri, inghetata, iaurturi, porridge, halvita, sau nuga.

Din mastic se fabrica „mastica” o bautura traditionala in Grecia si la sud de Dunare, celebra acum o suta de ani si la noi, unde se folosea la nunti ca aperitiv. Mastica o gasim adesea in paginile scriitorilor romani de la Caragiale, pana la poetul erotic Emil Brumaru.

Mastica-lichior, dulce si aromata,se serveste rece, sau cu gheata impreuna cu prajituri, fistic, migdale sau alte deserturi chisnovate si care are la origine reteta de mastica de Chios.

 

Imagini pentru lacrimi de mastic

 

Până să se ajungă la colectarea masticului se cere multă răbdare şi muncă. Arborii, cu trunchiurile cenuşii răsucite, cresc foarte încet. Trebuie să treacă 40 sau 50 de ani pentru ca un arbore să ajungă la maturitate, când atinge în mod normal o înălţime de 2–3 metri.

 

Imagine similară

 

Din iunie si pana in septembrie se cresteaza coaja crengilor, iar seva este lasata sa picure in jurul tulpinii. Fiecare “lacrima” de mastic este spalata cu grija, apoi lasata sa se usuce la soare. După ce înlătură pământul din jurul arbustului cu frunze persistente denumit arborele de mastic, cultivatorii fac împrejurul lui o platformă din argilă albă.

 

Imagini pentru Mastix

 

 

Apoi crestează în mai multe locuri scoarţa arborelui, făcându-l să „plângă“. Astfel, pe trunchi încep să se prelingă „lacrimi“ gălbui de răşină. După două sau trei săptămâni, picăturile de răşină se încheagă, iar cultivatorii le colectează fie direct de pe trunchi, fie de pe suprafaţa de argilă de la bază. Aceste „lacrimi“, numite gumă de mastic, sunt folosite la prepararea balsamului.Micute cat o boabă de mazare, aceste perle se caracterizeaza printr-un miros usor de brad, cu note florale şi o aroma delicata de răşină.

 

Imagine similară

 

 

 

Esenta de mastic este folosita in Egipt pentru a aroma sosurile, supele si preparatele pe baza de carne, iar in Maroc se adauga in apa pentru a-i innobila gustul.

Masticul este cunoscut in industria farmaceutica, fie ca medicament, fie ca guma de mestecat, absoarbe colesterolul, distruge bacteriile, este folosit ca antiseptic, ajuta la digestie, intareste gingiile, vindeca ranile si s-a dovedit ca ajuta la vindecarea ulcerului.

Poate fi folosit si in dulciuri precum biscuiti, inghetata de mastic.

 

Gasiti sa cumparati pe site-ul evzinshop: lacrimi de mastic,pudra de mastic,apa de mastic,ulei de mastic,guma de mastic,ciocolata cu mastic

 

Imagini pentru Mastix

Surse: http://lectiadeanatomie.blogspot.ro/2010/04/mastic-sau-despre-alte-rasini-aromatice.html

https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/2002047

 

Imagini pentru greek chios 100% pure natural mastic mastiha medium size tears 10 grUlei de mastic 5gr

 

Pudra de mastic cu maltodextrina 50grApa de Mastic 250 ml.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s